Partnerségi együttműködési megállapodást kötöttünk

Együttműködési megállapodást kötöttek Jánoshalmán az agrár-szakképzés fővárosi fejlesztése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete, a megye agrárszakképzést folytató intézményei, valamint kis-és közepes vállalkozásai.

A 2018. február 21-ei megállapodás helyszíne az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma volt. A NAK képviseletében megjelent Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke, Farkas László megyei alelnök, Pogonyi Tibor megyei igazgató, Bogárominé Sebők Ildikó szakképzési referens. Az eseményen részt vett Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Szinay Attila az FM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes-államtitkára, valamint az együttműködő FM fenntartású szakképző intézmények, az agrár- és élelmiszergazdaság helyi szereplői és a gyakorlati képzőhelyek képviselői is.

A rendezvényt megelőzően került sor a KEHOP 5.2.10-16-2016-00117 kódszámú, „FM kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium energiahatékonysági felújítási munkái” című pályázat keretében felújított kollégium ünnepélyes átadására. Az 53.739.098 Ft-ból a kollégium külső nyílászáróinak cseréje, a homlokzati hőszigetelése valósult meg és a tetőszerkezeten egy háztartási méretű kiserőmű napelemes blokkja került elhelyezésre.

Az ünnepséget Taskovics Péter  főigazgató nyitotta meg. Ezután Dr. Szinay Attila helyettes államtitkár és Gáspár Ferenc a NAK megyei elnőke tartott előadást. Az előadók a duális képzés fontosságát, a NAK oktatási feladatait, a hiányszakmák népszerűsítését és az országos képzési rendszer korszerűsítését elősegítő eszközként értékelték a megállapodás aláírását.

Ezután került sor a partnerségi megállapodás aláírására, amelyet négy megyei iskola vezetője a minisztérium képviseletében, a megyei kamara elnöke és 7 olyan cég vezetője írta alá, ahol tanulószerződéssel foglalkoztatják a megyei iskolák tanulóit. Az FM és a NAK valamennyi megyében köt együttműködési megállapodást a célirányos együttműködés érdekében a 2017. májusi partnerségi keretmegállapodás nyomán.

A megállapodás aláírói voltak:

Taskovics Péter  főigazgató FM ASzK

 

Hodován Péter igazgató Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola

 

Rózsa Pál Csaba igazgató Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

 

Juhász István igazgató Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Büksi János  igazgató "Axiál" Javító Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 

Király Sándor ügyvezető Király és Társa Kft.

 

Renner Tamás Renner Bt.

 

Farkasné Polgár Katalin főigazgató Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

 

Kurucz Róbert  P&P Pékáru Kft.

 

Dr. Dózsa Gábor ügyvezető  Kiskun Farm Kft.

 

Vancsura Kornél  igazgató elnök  Febagro Felsőbácskai Agrár Részvénytársaság

 

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei elnök Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara

 

Ezt követően Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszédében kiemelte a megállapodás jelentőségét és hangsúlyozta a megyei mezőgazdasági képzést folytató intézmények szerepét a mezőgazdasági szakemberek utánpótlásában. Ahogyan elmondta, a most iskolapadban lévő diákoknak nagyon fontos szerepe lesz abban, hogy a világ rohamosan növekvő népességét egészséges élelmiszerrel és ivóvízzel tudjuk ellátni.

A műsorban való szerepléséért köszönettel tartozunk Szőke Jankának gyönyörű énekszámáért és a Hunyadi iskola kis népdalosainak, akiket Patocskainé Vízvári Klára tanárnő készített fel.