Iskolánkban 29. alkalommal rendeztük meg a Dr. Szabó Gusztáv Mezőgazdasági Gépész Országos Szakmai Emlékversenyt 2018-ban. A sikeres megvalósítást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Programja keretében beadott pályázat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatta. A csapatoknak nem kellett nevezési díjat fizetni az NTP-TMV-17 nyertes pályázat jóvoltából.

Az előkészületek már januárban elkezdődtek a versenyfelhívás kiküldésével, majd a jelentkező iskolák összesítésével. Az országból 17 iskola jelentkezett első ízben, de a gyakorlati és szóbeli versenyre összesen 11 iskolából 14 csapat jutott be. A gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának két tanára állította össze az írásbeli feladatsorokat, amelyek sok fizikai, logikai, mechanikai feladatot tartalmaztak, fejlesztve a matematikai- és természettudományos kompetenciákat. Az I. és II. fordulót márciusban és áprilisban írták meg a diákok saját iskolájukban. Az írásbelin jól teljesítő, szakmájában ügyes tanulók kerültek be az Országos Döntőbe, amelyet 2018. május 18-án és 19-én Jánoshalmán, az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épületében és tangazdaságában rendeztünk meg.

Pénteken délelőtt regisztráció után vendégváró pogácsával, kávéval és üdítővel fogadtuk az iskolákból érkező 3 fős csapatokat kísérő tanárukkal együtt. Versenyzők érkeztek Békésről ( két csapat), Csornáról, Karcagról, Kétegyházáról, Makóról, Mátészalkáról, Piliscsabáról (két csapat), Sátoraljaújhelyről, Vépről és Tokajról, Jánoshalma két csapattal indult. A képzési szerkezet átalakulása miatt idén 11.-es és 12.-es tanulóknak hirdettük meg a versenyt (eddig 13. évfolyamos mezőgazdasági gépésztechnikus tanulók indulhattak, jövőre pedig 11. évfolyamosok versenyeznek). A zsűrivel közös ebéd után az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Taskovics Péter, az FM ASZK főigazgatója. A csapatok ezután átöltöztek és az iskola buszával indultak ki a tanüzembe a gyakorlati versenyre.

A gyakorlaton az iskolák háromfős csapatainak tagjai külön-külön versenyeztek. Az egyik tagnak fémmegmunkálási feladatot kellett elvégeznie. A másik csapattag erőgép szerkezeti részeinek szerelését végezte. A feladatok között szerepelt a gyűrűk felrakása dugattyúra, tengelykapcsoló tárcsa és szerkezet össze- illetve felszerelése motorra, tápszivattyú összerakása és beüzemelése, vezérlés összeszerelése adott motoron, porlasztó összerakása és beállítás, illetve a szerelő szerszámok felismerése. A harmadik tagnak egy KRESZ-totó kitöltését követően kellett erőgéppel szlalom pályán ügyességi feladatot végrehajtania, majd a kéttengelyes pótkocsit a célba tolni. A feladatok megoldása során a csapattagok által szerzett pontszámok összeadódtak, mivel a vetélkedőben a csapatteljesítmény számított. Az iskolákból érkező tanulók a gyakorlati versenyen igyekeztek a legjobb tudásuk szerint végezni a feladatokat, mivel a versenyszabályzat szerint fele pontszám a gyakorlatból tevődött össze.

Amíg a tanulók ügyeskedtek, a tanáraik egy Landini erőgépet nézhettek meg, a gyakorlati verseny befejeztével pedig az iskola aulájában mindenki végighallgatta az Axiál Kft szervizmérnökének előadását a Claas típusú erőgépek motorjairól és azok fejlesztési irányáról. A pénteki nap a közös vacsorával ért véget az iskola ebédlőjében. A zsűri tagjait, a versenyzőket és kísérő tanáraikat az iskola busza vitte ki a Király tanyára, a szállásra.

Május 18-án, szombaton a reggeli után az utolsó fordulóval folytatódott a verseny. Dr. Bense László a SZIE intézeti igazgató helyettese, egyetemi tanára állította össze a kérdéseket és ő is vezényelte le a szóbeli versenyt az iskola előadójában. A kérdések között a szakmai tárgyak érettségi követelményein túl elméleti és gyakorlati vonatkozásúak is szerepeltek. A szünetben szendvicset, pogácsát, kávét és üdítőt fogyasztottak a résztvevők. Délelőtt 11 óra után ért véget a vetélkedő, az okleveleket a zsűri értékelése alapján a Csabi Nyomda készítette el, emléklapot mindenki kapott. Délben ünnepélyes eredményhirdetésre gyűltünk össze az aulában, Orosz György, a zsűri elnöke értékelte a versenyzők színvonalas szakmai munkáját. Az eredmények:

  1. helyezett lett: Dósa Martin, Kollár Benedek, Sallai László (FMASZK Jánoshalma 11. évf), felkészítő tanáruk: Dénes Gábor;
  2. helyezést ért el Hunyadi Ármin, Király Dániel, Kókai Dániel (FMASZK Jánoshalma 12. évf.), felkészítő tanáruk: Éder János;
  3. helyen végzett: Bodnár Márk, Hambalgó Ferenc, Zombori Zoltán (FM KASZK Piliscsaba, 11. évf.), felkészítő tanáruk: Petrovics Győző.

A pályázati támogatásból a dobogós helyezettek könyvvásárlási utalványokat, kupákat, emlékplaketteket vehettek át. A támogatók jóvoltából a helyezettek és az egy-egy területen jól szereplő versenyzők értékes különdíjakat vehettek át. A tartalmas versenyt szombaton a jó hangulatban elfogyasztott ebéd zárta, amelyen a kísérő tanárok jelezték, jövőre, a jubileumi XXX. Szabó Gusztáv Emlékversenyre is szívesen eljönnek.

A verseny megrendezéséhez és sikeres lebonyolításához hozzájárult az iskola dolgozóinak és a zsűri tagjainak aktív közreműködése és támogatóink – az Axiál Kft (Baja), SZIE GK (Gödöllő), NAK (Budapest), Gödöllői Agrár Tudományi Egyetem (Gödöllő), Febagro Zrt (Felsőszentiván), Agroprodukt Kft (Jánoshalma), Renner Bt (Jánoshalma), Würth Szereléstechnikai Kft (Budaörs), ZAPP Hungária Kft - Majer Gábor (Jánoshalma), EMET NTP  anyagi-, eszköz- és ajándék felajánlásai.